Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|

Okowita z ziemniaków polską specjalnością w UE? Ministerstwo wyjaśnia

10
Podziel się:

Okowita ziemniaczana może stać się polską specjalnością na unijnym rynku napojów spirytusowych - wskazano w opublikowanym w czwartek komunikacie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystko ze względu na zmienione przepisy UE dot. wyrobów alkoholowych, które wejdą w życie 13 maja 2024 roku.

Okowita z ziemniaków polską specjalnością w UE? Ministerstwo wyjaśnia
Polska okowita może zaistnieć na europejskim rynku (East News, M. Lasyk/REPORTER)

Jak poinformował resort rolnictwa, od 13 maja 2024 r. wchodzą w życie nowe przepisy UE, które wprowadzają nowe definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej. Regulacje - jak wskazano - pozwolą na lepsze informowanie konsumentów.

Wyjaśniono, że stare przepisy unijne z 2019 roku dotyczące napojów spirytusowych nie zawierały np. odrębnej kategorii dla okowit ziemniaczanych produkowanych w Polsce.

W 2019 r. Komisja Europejska stała na stanowisku, że napoje spirytusowe wytworzone z destylatu ziemniaczanego mogą być klasyfikowane jako okowity z owoców. Taka klasyfikacja, z uwagi na ograniczenia w definicji okowity z owoców, nie obejmowała wszystkich metod produkcji destylatów ziemniaczanych stosowanych w Polsce - wskazało MRiRW w komunikacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wódka w dyskontach za 10 zł. "Tak korporacje sprały mózgi Polakom"

Polska specjalność na unijnym rynku

Resort zaznaczył też, że w 2022 r., z inicjatywy Polski, w KE rozpoczęto rozmowy w sprawie określenia odrębnej definicji dla okowit ziemniaczanych, które będą mogły być, podobnie jak whisky/whiskey, destylowane do poniżej 94,8 proc. objętości.

Resort rolnictwa podkreślił, że dzięki uwagom Polski, w oznakowaniu takiego wyrobu będzie możliwe stosowanie zarówno nazwy prawnej: "okowita z ziemniaków" jak i "okowita ziemniaczana". "Wydaje się, że ta grupa okowit może stać się polską specjalnością na unijnym rynku" - napisano.

W nowej definicji wskazano, że okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. objętości tak, aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców (minimalna zawartość alkoholu to 38 proc. objętości). W definicji zaznaczono, że okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów, a do barwienia można użyć wyłącznie karmelu.

Dodano, że w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr. Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.

Resort rolnictwa przypomniał, że podczas dyskusji między państwami członkowskimi zaistniała potrzeba określenia odrębnych kategorii napojów spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone wprost w prawie UE jako produkty rolne. Wyjaśniono, że chodziło o sok z brzozy i sok z klonu, a także o chleb. Przypomniano, że zasada dotycząca możliwości produkcji napojów spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego została wprowadzona, aby nie zezwolić na wykorzystywanie produktów spożywczych odpadowych, czyli np. obierek z ziemniaków.

Wprowadzenie nowej definicji okowity z soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli niezdatne do spożycia przez ludzi - napisano w komunikacie.

Wskazano, że po wejściu w życie nowych przepisów, na etykietach spirytusowych wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(10)
Pawlakowa
2 tyg. temu
Alkohole destylowane to trucizna,pijcie tylko naturalne wina,piwa cydry szampany miody itd.
Marcin .K
2 tyg. temu
Nasza okowitka jest bardzo simacna
Roziu
2 tyg. temu
Produkcja 0.5 litra wódki gorzkiej żołądkowej z zyskiem kosztuje 3-5 zł. Reszta to podatek.
Adler
2 tyg. temu
Tylko czekać kolejnych unickich przepisów jak alkohol sprzedawany od 13.00 🤣
Prezydent2025
2 tyg. temu
Wczoraj kupiłem w sklepie z Owadem ziemniaki. Francuskie. Pewnie i okowita będzie z międzynarodowego surowca.