Polacy wybrali swoje ulubione restauracje. Kierowali się nie tylko smakiem!

Użytkownicy Pyszne.pl, najpopularniejszego serwisu do zamawiania jedzenia, wybrali swoje ulubione restauracje. Wśród laureatów znalazły się m.in. szczecińskie Bajgle Króla Jana, gdańska Masna Micha oraz łódzka Susharnia. Za co wyróżniono zwycięskie lokale?

Polska scena gastronomiczna jeszcze nigdy nie była tak bogata. Popularne klasyki, takie jak pizza czy burgery, wciąż mają się bardzo dobrze, jednak nie ma wątpliwości, że Polacy coraz chętniej poznają kuchnie świata, np. japońską, meksykańską czy azjatycką. Cieszy również fakt, że tego typu dania możemy kosztować nie tylko na mieście, ale także i w domowym zaciszu. Dzięki Pyszne.pl mamy bowiem szansę zamówić jedzenie praktycznie z każdej kuchni.

Więcej o tym, co smakuje nam najbardziej, mówi zakończona niedawno 9. edycja konkursu Pyszne.pl Awards, w której wyróżniono najlepsze restauracje w Polsce. O wyniku zdecydowali użytkownicy Pyszne.pl, którzy przez miesiąc głosowali na swoje ulubione miejsca.

Pyszne dania to dziś za mało

Oprócz najlepszych lokali w regionach i tych, serwujących najlepsze potrawy z danych kuchni świata, nagrodzone zostały również miejsca, które wyróżniają się w różnych dziedzinach. Jedna z kategorii specjalnych w tegorocznym plebiscycie to "Social Media ze Smakiem". Wyróżniono w niej szczecińskie Bajgle Króla Jana. Scrollując Instagrama lub TikToka restauracji, trudno się temu dziwić. Pomysłowa komunikacja to jasny znak, że mamy tutaj do czynienia nie tylko z profesjonalistami z branży gastronomicznej, ale także i social mediowej. Zdjęcia dostępnych w ofercie opcji wykonane są z ogromnym wyczuciem, a że nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, to smakowite fotografie tylko podsycają apetyt. Co więcej, restauracja śmiało pokazuje także swoje działanie "od kuchni", dzięki czemu fani pomysłowych dań nie mają wątpliwości, że są one przygotowywane z prawdziwą pasją.

Materiał promocyjny/ Bajgle Króla Jana

Micha znów doceniona

W kategorii Inicjatywy Proekologiczne wyróżniono z kolei restaurację Masna Micha z Gdańska. To już kolejna statuetka dla Masnej Michy, która rok temu otrzymała nagrodę w tej samej kategorii. Trzeba przyznać, że działania restauracji robią ogromne wrażenie. Lokal prowadzi własny kompostownik, promuje wielorazowe naczynia przy odbiorze osobistym, a we współpracy z fundacją Earth Day Everyday rozdaje torby na warzywa i owoce, aby ograniczyć zużycie plastikowych reklamówek w sklepach spożywczych. W restauracji można zamówić także bowla zero waste przyrządzonego ze składników, które normalnie trafiają do kosza. To m.in. liście rzodkiewki i kalafiora czy obierki z batatów. Dlaczego właściciele restauracji zdecydowali się na tego typu kroki?

Materiał promocyjny/ Masna Micha

- Pomysł na restaurację ze zdrowymi bowlami przywieźliśmy z podróży. Gdy byliśmy w Nowym Jorku, zauważyliśmy, że bardzo dużo osób chętnie wybiera takie dania, a w Polsce nie ma tego typu lokali. Jednak od samego początku zależało nam, aby dodać do tej koncepcji coś od siebie i to właśnie dbałość o środowisko stała się naszym wyróżnikiem. Liczyliśmy, że to zbliży nas do klientów i tak faktycznie się stało – tłumaczy Maciej Kościński z restauracji Masna Micha.

W czym tkwi sekret łódzkiej Susharni?

Warto przyjrzeć się także działaniom łódzkiej Susharni, która uzyskała w tym roku tytuł Restauracji Roku. To zresztą niejedyna nagroda dla tego lokalu. Okazał się on bezkonkurencyjny także w kategorii Azjatyckie Smaki. Jak już wspominaliśmy, smak to nie wszystko, a na tytuł najlepszej restauracji Susharnia zasłużyła m.in. za bardzo dobre relacje z klientami. To miejsce, z którego z prawdziwą przyjemnością zamawia się jedzenie do domu.

- To dla mnie ogromne wyróżnienie przede wszystkim dlatego, że głosy oddali nasi goście. O nagrodach decydowały osoby, które każdego dnia zamawiają u nas jedzenie. Bardzo staramy się sprostać ich oczekiwaniom i z roku na rok stawać coraz lepsi – mówi Mateusz Francew, właściciel Susharni. - Gdy ogłosiliśmy, że startujemy w konkursie, odzew i zaangażowanie naszych gości przerosły nasze oczekiwania. Wokół restauracji wytworzyła się już taka mała społeczność. Część z tych osób jest z nami od samego początku. Niektórzy jedzą u nas co tydzień, już od siedmiu lat. To naprawdę niesamowite – dodaje Klaudia Francew, współwłaścicielka restauracji.

Materiał promocyjny/ Susharnia

Bajgle Króla Jana, Masna Micha i Susharnia to oczywiście nie jedyni zwycięzcy. W tym roku wyróżniono restauracje w aż 34 kategoriach – 12 ogólnopolskich i 22 lokalnych. Debiutem roku została wrocławska Mania Smaku, Siecią Roku Pizza Hut, a Lokalną Siecią Roku łódzka Cochise. Użytkownicy Pyszne.pl oceniali też restauracje znajdujące się w największych polskich miastach. W Warszawie wygrała Salsiccia Pizzeria Napoletana, we Wrocławiu - Ramzes, Gdańsku - Kebab Drwal, Krakowie - Trattoria Grande Piadina, Poznaniu – Pastwisko, Łodzi - Sushi w Dłoń. Poniżej przedstawiamy pełną listę zwycięzców Pyszne.pl Awards 2023.

Restauracja Roku: Susharnia, Łódź
Debiut Roku: Mania Smaku, Wrocław
Sieć Roku: Pizza Hut
Lokalna Sieć Roku: Cochise, Łódź

Materiał promocyjny/ Vegab

Najlepsza Restauracja w Warszawie: Salsiccia Pizzeria Napoletana
Najlepsza Restauracja we Wrocławiu: Ramzes
Najlepsza Restauracja w Gdańsku: Kebab Drwal
Najlepsza Restauracja w Krakowie: Trattoria Grande Piadina
Najlepsza Restauracja w Poznaniu: Pastwisko
Najlepsza Restauracja w Łodzi: Sushi w Dłoń
Najlepsza Restauracja w woj. dolnośląskim: Barman, Wałbrzych
Najlepsza Restauracja w woj. kujawsko-pomorskim: Pizzeria Don Corleone, Toruń
Najlepsza Restauracja w woj. lubelskim: Red Rock City, Lublin
Najlepsza Restauracja w woj. lubuskim: Pizzeria Roma, Zielona Góra
Najlepsza Restauracja w woj. łódzkim: Pizzeria Peppers, Opoczno
Najlepsza Restauracja w woj. małopolskim: Jacek Placek Pizza, Modlnica
Najlepsza Restauracja w woj. mazowieckim: Trust Burger, Legionowo
Najlepsza Restauracja w woj. opolskim: Hamburg, Opole
Najlepsza Restauracja w woj. podkarpackim: King Burger & Pizza Express, Mielec
Najlepsza Restauracja w woj. podlaskim: Jaga Pizza, Białystok
Najlepsza Restauracja w woj. pomorskim: Pizzera Pogórzanka, Gdynia
Najlepsza Restauracja w woj. śląskim: Amir Kebab, Katowice
Najlepsza Restauracja w woj. świętokrzyskim: Głodzilla, Pińczów
Najlepsza Restauracja w woj. warmińsko-mazurskim: Pizzeria na Czas, Elbląg
Najlepsza Restauracja w woj. wielkopolskim: Swiss Kebab Gniezno, Gniezno
Najlepsza Restauracja w woj. zachodniopomorskim: Pizza King, Szczecin
Social Media ze Smakiem: Bajgle Króla Jana, Szczecin
Inicjatywy Proekologiczne: Masna Micha, Gdańsk
Kuchnia Polska: Bufet Jesz Ile Chcesz, Tychy
Włoska Uczta: Non Solo Pizza, Olsztyn
Amerykański Sen: Red Rock City, Lublin
Azjatyckie Smaki: Susharnia, Łódź
Bliskowschodnie Specjały: Ramzes, Wrocław
Roślinne Inspiracje: Vegab, Kraków

Materiał promocyjny marki Pyszne.pl.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.